سیستم انتقال قدرت
پای چپ راننده در سری جدید FH بیکار تر از همیشه خواهد بود! سیستم I-SHIFT بکار رفته در گیربکس سری جدید کشندههای FH در کنار یک کلاچ دوگانه، لذت رانندگی را بشدت افزایش داده است. پدالی برای کلاچ وجود ندارد، پس میتوانید تمام تمرکز را بر جاده و دو کلاچ زیر پایتان بگذارید. I-SHIFT از هوش بکار رفته در طراحی و کامپیوترش استفاده میکند تا در هر شرایطی به سرعت دنده مناسب را انتخاب نماید. نرم افزار این سیستم در ورژنهای مختلف برای شرایط رانندگی مختلف ارائه شده، هوش بکار رفته در طراحی این نرم افزارها، فراتر از توانمندیهای هر رانندهای، هر قدر خبره، است. البته اگر راننده بخواهد کنترل تعویض دنده را در دست داشته باشد، میتواند از دکمه های موجود بر روی دسته دنده استفاده کند.
I-SHIFT به کاهش مصرف سوخت نیز کمک کرده است. این امر بواسطه کاهش هدررفتهای داخلی انرژی در گیربکسهای دستی و استفاده موثر از کنترل الکترونیکی برای پایش و تعویض دندهها محقق شده است. هنگام انتخاب مود اقتصادی در رانندگی، هر تعویض دنده با دقت بسیار بالا زمان بندی میشود تا به موتور این اجازه داده شود که در بهترین و به صرفهترین دامنه سرعت و گشتاور خود کار کند. امکان I-ROLL هم در سرازیریها با استفاده از مومنتوم (تمایل ماشین به حرکت به سمت پایین سراشیبی) بار را از روی موتور بر میدارد. نتیجه عملکرد این سیستم ها، ۲ درصد مصرف سوخت کمتر است.
همانطور که گفته شد ۵ برنامه تکمیلی برای تطابق بیشتر عملکرد گیربکس با شرایط مختلف رانندگی و حمل، بطور جانبی ارائه میشود. شرایط مختلف عبارتند از :
مسافتهای طولانی و اولویت مصرف کم سوخت (که برای بزرگراهها مناسب است)
مسافتهای طولانی و اولویت مصرف کم سوخت به کمک سیستم I-SEE
حالت کار در کارگاههای عمرانی و توزیع
حمل و نقل سنگین
حمل و نقل سنگین به کمک سیستم I-SEE
از بعد مکانیکی، گیربکس I-SHIFT بر پایه همان گیربکسهای دستی غیر سنکرونیزه البته بصورت فشردهتر و با راندمان بالاتر طراحی شده است. تفاوت اصلی در استفاده از کامپیوتر برای کنترل عملگرهای نیوماتیکی محرک کلاچهاست. کامپیوتر اطلاعات لحظهای در مورد دورموتور، سرعت شفت خروجی، وزن بار، میزان گشتاور مورد نیاز و وضعیت پدال را دریافت و در هر لحظه بهترین تصمیم را برای درگیر کردن دنده مناسبت اتخاذ میکند. کامپیوتر گیربکس به طور آنی با کامپیوتر موتور در تماس است، تا بتواند عملکردهایی مانند افزایش و کاهش دور و ترمز موتور را نیز برای تعویض صحیح دنده تحت پایش و کنترل داشته باشد.
ایده اولیه سیستم دوکلاچه این است که دنده بعدی که قرار است انتخاب شود، از قبل توسط کلاچ دوم و به دستور کامپیوتر درگیر میشود. در واقع کلاچی که تا زمان تعویض دنده آزاد بوده، در زمان تعویض دنده به کلاچ درگیر تبدیل شده و دور و گشتاور موتور از طریق آن به گیربکس منتقل میشود. بدین ترتیب عمل تعویض دنده بدون وقفه و با سرعت انجام میشود. البته پیشفرض به کارگیری این سیستم استفاده از دو شفت ورودی، دو دنده ورودی و قرار گیری آنها در یک آرایش هوشمندانه و فشرده است.
کشندههای FH در ترافیکهای سنگین، مانند یک سواری، به سرعت شتاب میگیرد. در زمین های گلی که امکان بکسواد کردن برای دیگر کامیونها وجود دارد، کلاچ دوگانه به راحتی شما را از مخمصه نجات خواهد داد. این سیستم از سال ۲۰۰۹ توسط ولوو توسعه داده شده و تا کنون تستهای متعددی را گذرانده است. همینک امکاناتی مانند PTO و ریتاردر هم قابلیت نصب بر روی این کلاچ را دارند.
هیچ نظری وجود ندارد